Jak wyczyścić piekarnik? Skuteczne sposoby na czysty piekarnik

kurczak z piekarnika

Wyczyszczenie piekarnika może stanowić nie lada wyzwanie – osadzający się na ściankach urządzenia przypalony tłuszcz jest bardzo trudny do usunięcia. Jednak istnieje kilka sprawdzonych metod, które pozwolą na osiągnięcie idealnych efektów w krótkim czasie!

Dlaczego należy często myć piekarnik?

Czyszczenie piekarnika wpływa nie tylko na wizualny wygląd całego pomieszczenia kuchennego. Przypalony tłuszcz może być wyjątkowo niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Wysokie temperatury sprawiają, że z przypalonego tłuszczu wydobywają się rakotwórcze substancje, które następnie osiadają na przygotowywanym pożywieniu. Dodatkowo brudny piekarnik może być źródłem nieprzyjemnych zapachów, które po jego rozgrzaniu roznoszą się po całym pomieszczeniu.

Domowe sposoby na czysty piekarnik

Piekarnik skutecznie możemy wyczyścić domowymi sposobami – jest to sposób tańszy, ale i zdrowszy niż w przypadku stosowania silnych detergentów. Do uzyskania odpowiednich efektów możemy użyć m.in. octu, sody oczyszczonej lub kwasku cytrynowego.

1. Soda oczyszczona

Pasta z sody oczyszczonej to sposób na wyjątkowo silne zabrudzenia. Pozwala ona na pozbycie się nawet starego, zaschniętego tłuszczu. Aby ją przygotować należy zmieszać sodę oczyszczoną, ocet i wodę w proporcjach 1:1:1. Tak przyrządzoną pastę nakładamy grubą warstwą na poszczególne części piekarnika, a następnie zostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie z łatwością uda nam się usunąć nawet trudne do zmycia zabrudzenia.

2. Ocet

Roztwór wody i octu sprawdza się w przypadku niewielkich, codziennych zabrudzeń. Wystarczy zmieszać dwa składniki w wybranych proporcjach (im więcej octu tym roztwór będzie silniejszy) a następnie spryskać piekarnik. Domowym płynem możemy również czyścić inne powierzchnię: blaty, lodówkę czy nawet okna.

3. Czyszczenie na gorąco

Jeśli zabrudzenia są na tyle stare, że nie działa na nie nawet soda oczyszczona, możemy spróbować wykorzystanie temperatury.

Wystarczy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, a następnie wyłączyć go i wykorzystać pastę sodową. Wysoka temperatura sprawia, że zaschnięty tłuszcz roztapia się, przez co jest zdecydowanie łatwiejszy do usunięcia.

Do czyszczenia piekarnika możemy wykorzystać również specjalne, silne detergenty. Musimy jednak pamiętać, że w przypadku stosowania produktów chemicznych konieczne jest dokładne usunięcie ich resztek wodą.

Detergent może osadzać się w nierównościach w piekarniku, a jego cząsteczki z łatwością będą przenikać do przygotowywanego pożywienia. Używanie octu oraz sody oczyszczonej jest więc nie tylko skuteczne, ale przede wszystkim bezpieczne dla naszego zdrowia.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *